Mă aflu cu fata mea cea mică într-un parc din București, însă gândurile mele aleargă către ce a rămas neterminat pe ziua de azi. Scot telefonul și pentru câteva minute mă refugiez într-o realitate virtuală familiară, în care pășesc prin ecran. În acele momente nu sunt alături de copilul meu. Desigur, corpul meu fizic este aici, însă mintea mea călătorește pe alte meleaguri. Sunt absent din acest moment, clipa de acum, cu toate cele din jurul meu, trece pe lângă mine ca și cum eu nu aș exista.
Mă trezesc de multe ori în astfel de situații. Deși aparent sunt implicat într-o activitate concretă, observ cum gândurile mele călătoresc în altă parte, iar uneori rătăcesc fără noimă. Mă gândesc la lucruri, situații de viață, contexte care au legătură cu un alt moment, fie din trecut, fie din viitor. Acestea sunt episoade în care eu sunt absent din viața mea.
Starea de Prezență este acea aliniere între toate nivelurile ființei mele: corp, energie, emoție, gândire. Este o stare de vitalitate, o stare plină, în care simțurile mele sunt deschise și percep realitatea din jurul meu ca fiind vie, abundentă, plină de semnificație. Corpul este în permanență racordat la momentul prezent, de aceea este și cea mai rapidă cale de a intra în prezență.
Fata îmi simte absența și mă trage de mânecă, vociferează, face tot ce ține de ea să mă readucă aici, alături de ea, să mă implice în activitățile sale. Deși este foarte mică, are abia un an de zile, starea de prezența îi este familiară. O cunoaște, trăiește pentru fiecare moment din viața ei. Nu cunoaște încă plictiseala, este un concept rezervat pentru vârste mai înaintate. Precum un pelerin, ea abordează viața pas cu pas, puțin câte puțin, și ăsta este singurul său scop.
Dar mai mult ca orice își dorește ca eu să particip la această aventură prin care ea descoperă lumea. Dorește ca atenția mea să fie acolo, să fim implicați împreună în jocul său, prin care ea învață despre lumea în care a venit, descoperindu-se astfel pe sine.
Este o formă de conexiune profundă aceasta, a fi total prezenți alături de copiii noștri, atunci când petrecem timp cu ei. Este tot ce își doresc în acele momente. Și este un mod de a învăța despre oameni și relații: tot ceea ce primesc din relația cu părinții în primii ani de viață stă la baza modelelor relaționale de mai târziu, din viața de adult.
Este un moment magic acela când lăsăm deoparte totul pentru a fi cu ei. Simplul gest de a renunța la preocupările noastre permanente, la griji, la reguli inutile, la comparații, simpla intenție de a ne aduce întreaga atenție acolo unde suntem, de a crea împreună cu copiii noștri momente încărcate de conexiune autentică, ei bine aceste mici detalii sunt cele care stau la baza unei relații armonioase și contribuie semnificativ la crearea unei stări de bucurie.
Privesc în jurul meu și văd o mulțime de părinți, ca și mine, care vânează un moment de respiro pentru a naviga pe telefonul mobil sau sunt pierduți în reverii doar de ei știute. Eu am norocul că am în spate o practică ce îmi permite să-mi amintesc mai ușor și să revin în prezență mai rapid. Am creat un fel de obișnuință din a mă readuce în momentul prezent, pentru a mă putea bucura de conexiune. Am descoperit că cea mai mare bucurie și încântare vine din relația cu ceilalți. În zadar căutăm fericirea în rețete de succes, în fluxuri de știri, în feed-urile de pe rețelele de socializare… Este aici, la o distanță de o respirație și totuși atât de departe. Departe pentru că am uitat căile simple de a ne aduce în prezență și a crea împreună cu cei dragi realitățile pe care ni le dorim.
Mai mult decât orice pe lume, copiii noștri au nevoie de conexiune. Mai mult decât hrană sau jucării, mai mult decât orice obiect. Conexiunea este posibilă doar din starea de prezență. Și este responsabilitatea noastră de părinți să cultivăm această stare, care din punctul meu de vedere este cel mai prețios lucru pe care îl avem, mai valoros decât orice. Și nu costă nimic 😊
Cu drag,
Bogdan Grigoraș
P.S. Din aceeași dorință de a avea o practică permanentă a prezenței și a conștienței am creat proiectul Every Day Parenting. Fiecare mesaj pe care îl scriu mă transpune în Prezență. Am încredere că și ție îți este util.