Ce este Parenting Conștient

Pe scurt, Parenting Conștient înseamnă să practici conștiența în relație cu copilul tău. Este o practică de zi cu zi. Ceea ce contează în această practică este să fii consecvent și să nu te critici atunci când eșuezi.

A fi conștient înseamnă a percepe realitatea, a o simți, pe de o parte, iar pe de altă parte a participa la crearea realității respective. Cu cât percepem mai mult din viața noastră, din relații, cu cât pătrundem în profunzime adevărul despre noi înșine și ceea ce ne mână să creăm această realitate a vieții noastre și nu alta, cu atât suntem mai conștienți. A practica conștiența presupune a ne angaja pe o cale care ne conduce de la inconștiență ca mod de ne trăi viața, la a deveni din ce în ce mai conștienți.

Astfel, conștiența nu este echivalentă cu rațiunea, ci mai degrabă cu capacitatea de a simți. A fi conștient înseamnă mult mai mult decât a gândi într-un fel echilibrat, în acord cu adevărul tău lăuntric: înseamnă o disciplină a gândirii, înseamnă capacitatea de a-ți gestiona emoțiile, implică crearea de relații sănătoase și armonioase, precum și o conexiune puternică cu corpul tău. Le vom trece în revistă pe fiecare în parte în cele ce urmează.

Înainte de a trata fiecare nivel în parte, mai este nevoie să punctez faptul că această practică a conștienței trebuie să devină o preocupare lejeră și relaxantă, precum un joc pe care îl creezi zilnic cu tine însuți. Este deopotrivă ceva foarte intim pentru că este vorba chiar despre tine și despre procesele tale interioare și nimeni nu te cunoaște mai bine ca tine, nici măcar iubitul sau iubita ta.

Parenting Conștient este un proces de transformare mai întâi personală și apoi a relației cu copiii tăi. Este deopotrivă o călătorie spirituală, o plonjare în adâncurile ființei tale pentru a scoate la lumină cele mai intime și mai frumoase părți ale sufletului tău. Chiar și dacă nu ai copii această călătorie transformatoare aduce în lumină aspecte delicate ale copilului interior, îți aduce un grad înalt de maturitate emoțională și te pregătește pentru momentul în care poate vei dori să-ți asumi rolul de părinte.

Nu în ultimul rând, Parenting Conștient este și o provocare pe care o lansăm noi, inițiatorii acestui program. Poate ai amânat îndelung să faci asta, să te arunci în acest proces de transformare personală, să schimbi ceva fundamental în modul în care trăiești. Provocarea este următoarea: dacă nu ai făcut încă această schimbare pentru tine, dacă nu ai făcut-o pentru iubitul sau iubita ta, în cariera ta sau în raport cu sănătatea ta, fă-o acum, pentru copilul tău. Pe măsură ce avansezi pe acest drum al conștienței vei descoperi că de fapt o faci tot pentru tine, iar copilul tău devine cel mai puternic stimulent pe care l-ai avut vreodată.

Revenind, ce înseamnă a practica Conștiența? Precum spuneam, există cel puțin patru niveluri sau domenii principale în care este nevoie să ne îndreptăm atenția. Există de fapt mai mult de patru, însă pentru început ne vom ocupa de acestea.

Primul nivel de care ne ocupăm este nivelul gândirii, care este totodată nivelul a simți sau a percepe.

Bogdan Grigoraș

Citește mai departe

Sursa foto: unsplash.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *