Parenting Conștient: Disciplina gândirii

A fi conștient înseamnă a practica o disciplină a gândirii. Este nevoie să fii dispus să pui sub semnul întrebării proveniența și adevărul gândurilor și credințelor tale. Credințele tale sunt convingeri care au la bază un gând pe care îl consideri lege absolută, așa stau lucrurile, asta este situația – nu avem ce face, așa sunt eu. De cele mai multe ori aceste gânduri limitative sau credințe absolute sunt moștenite din familie sau sunt preluate din societate, de la prieteni, de la modelele tale de viață.

Exemple de credințe asociate cu relația părinte-copil:

  • să crești un copil e greu
  • ca părinte trebuie să faci sacrificii, mai ales în primii ani
  • femeia care a devenit mamă trebuie să fie foarte atentă să nu-și piardă bărbatul
  • ca mamă trebuie să fii mereu fericită că petreci timp cu copilul tău, iar dacă simți furie sau copleșire este pentru că nu ești o mamă bună
  • bărbatul (devenit tată) trebuie să aducă bani în casă, iar femeia (devenită mamă) să continue să facă și treburile casnice
  • viața mea de femeie după ce nasc nu trebuie să se schimbă cu nimic față de cum arată acum
  • sfaturile rudelor, cunoștințelor trebuie urmate căci au experiență în creșterea copiilor

Toate aceste convingeri, dacă nu sunt interogate, pot afecta starea emoțională a mamei sau/și a tatălui, pot eroda iremediabil relația de cuplu și în același timp afectează copilul. Multiple studii medicale susțin că mediul în care se dezvoltă bebelușul influențează în mod direct dezvoltarea creierului, iar în cazul copiilor mai mari produce tulburări de comportament.

Este nevoie să practici zilnic această conștiență a gândirii. Este nevoie să te întrebi de nenumărate ori de-a lungul unei zile: oare chiar așa este? Oare ceea ce cred acum este chiar adevărul, trăit de mine? Poate că am preluat adevărul altcuiva, care la rândul său a primit acest adevăr de la cine știe cine. Această întrebare are menirea să te aducă în prezență. Despre modul simplu și eficient în care putem folosi Prezența în relațiile importante din viața noastră voi scrie într-un alt articol.

Către ce te conduce acest drum al gândirii disciplinate? În acest moment al vieții tale, cel mai probabil gândirea ta este și cel mai mare consumator de energie. Fiind indisciplinată și discursivă, alergând în permanență între un gând și altul, generează oboseală și neliniște, acea stare de a fi permanent în gardă. Cu timpul, după ceva ani de practică și disciplină interioară vei ajunge să îți folosești gândirea precum un instrument, și îl vei folosi doar atunci când ai nevoie și la ce ai nevoie.

Este cea mai spectaculoasă transformare interioară, cea de la nivelul gândirii. Multe surse numesc acest fabulos moment al transformării deschiderea inimii, căci gândirea și simțirea sunt pe același nivel. Este momentul în care capeți încredere în realitatea în care trăiești și începi să te ghidezi după simțurile tale, după percepția și intuiția ta, iar mintea ta limpede precum cristalul devine aliatul tău de nădejde.

Bogdan Grigoraș

Citește mai departe

Foto by Christian Spencer

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *