A fi conștient de corpul tău înseamnă în primul rând a fi în contact cu senzațiile corporale, a simți, a pătrunde cu atenția ta în interiorul corpului. Mai presupune a face mișcare fizică în mod constant, a mișca energia corporală. Plimbările în natură, timpul petrecut afară din casă sunt vitale pentru tine și copilul tău.
Conștiența corpului este esențială deoarece corpul este legătura noastră directă cu planeta. Ne alimentăm în mod constant cu energie feminină, cu energia planetei, care este sursa noastră principală de vitalitate.
În modul inconștient în care funcționăm mare parte din viață suntem ocupați cu a gândi, a emite raționamente, suntem deconectați de la corpurile noastre. Atenția noastră este rătăcitoare și astfel ne privăm corpurile de cel mai mare dar pe care ni-l putem face nouă înșine. Asta face ca boala să se instaleze în timp. Iar de multe ori ajungem să ne criticăm pentru felul în care arătăm, dacă luăm câteva kilograme în plus și nu ne mai place cum arătăm.
Atitudinea noastră față de corpul nostru este decodată de către copiii noștri în mod automat. Dacă, spre exemplu, nu ne place de felul în care arătăm, copiii interpretează că este ceva în neregulă cu corporalitatea în general, deci și cu corpul lor. Pot începe să gândească că este ceva în neregulă cu corpul lor.
Dacă în primele luni sau chiar ani de viață ei sunt în contact cu corpul, pe măsură ce își dezvoltă cu precădere emisfera cerebrală stângă care este responsabilă de rațiune, copiii se îndepărtează de corp, îl pot percepe ca pe o sursă de durere și neplăcere, dar mai ales de rușine. La fetele care ajung la pubertate, acest aspect al rușinii este întărit de societate prin numeroase tabuuri referitoare la menstruație. De aceea este extrem de important să le cultivăm o perspectivă luminoasă în ceea ce privește corporalitatea și mai apoi sexualitatea. Atunci când a sosit timpul este nevoie să audă de la noi despre sexualitate, înainte de a afla de la ceilalți copii.
Pentru asta este nevoie să curățăm noi mai întâi spațiul interior de toată rușinea asociată cu sexualitatea, cu alte cuvinte să devenim conștienți de propriile blocaje, idei preconcepute, perspective moștenite de la părinți și societate. Este din nou despre noi înșine mai întâi, și abia apoi despre ce transmitem copiilor.
Este de reținut faptul că toți copiii învață nu doar imitând comportamentele părinților sau tutorilor, ci mai ales preluând în mod inconștient automatismele după care aceștia funcționează. Toate mecanismele noastre inconștiente sunt transmise în mod automat către copii. De aceea este important să depistăm aceste mecanisme și să le dizolvă prin puterea conștienței.
Copiii simt adevărul din spatele cuvintelor. Dacă vrem să le cultivăm preocuparea pentru mișcare, sport, sănătate, nu este suficient să le repetăm aceste lucruri, trebuie să ne transformăm în exemple vii. Trebuie să devenim modelul lor în viață, practicând sportul în mod consecvent și dedicat.
După cum ai văzut, a deveni un părinte Conștient este o provocare personală, un demers care te pune în centru pe tine – și nu pe copilul tău – și care presupune să faci zilnic acest lucru. Amintește-și că ești sursă de realitate. Ești precum un soare care își trimite razele să încălzească pământul, plantele, animalele, oamenii. Ești centrul unui sistem solar, iar în jurul acestui centru gravitează gândurile tale, emoțiile, energia ta vitală, corpul care este pământul tău, dar și planetele exterioare: persoanele dragi din viața ta, copiii tăi, poate animalele de companie, poate plantele de care ai grijă. Cu toate aceste planete creezi relații.
Tu ce fel de relații vrei să creezi în viața ta?
Bogdan Grigoraș
Sursa foto: unsplash.com