Se moștenesc de către copii tiparele noastre inconștiente?

Dacă aruncăm o privire sinceră în interior, putem depista cu efort minim o mulțime de automatisme. Cum zicea Gurdjieff, marele mistic armean din secolul trecut, suntem exact ca niște mașini care execută operațiuni repetitive.

Aceasta nu este o problemă în sine, ci mai ales faptul că nu ne dăm seama ce stă la baza comportamentelor noastre, la baza reacțiilor noastre la diverși stimul exteriori. Nu ne prindem de ce suntem într-un anume fel, recunoaștem doar că așa suntem noi, dar credem că nu putem schimba acest status-quo.

Iar aceste automatisme care nu prea ne mai sunt deloc de folos, ei bine, aceste programe automate ajung la copiii noștri. Astfel că devine responsabilitatea noastră să ne eliberăm de condiționările interioare, să le vindecăm. Este nevoie să ne extragem din umbră, să ieșim din zona de confort, să facem în așa fel încât lumina conștienței noastre să pătrundă în cele mai adânci spații, acolo unde este sursa acestor tipare inconștiente. O facem pentru noi și pentru copiii noștri.

Idea acestui video s-a născut de la o întrebare venită din partea unui părinte înscris în programul nostru gratuit Every Day Parenting.

Bogdan Grigoraș

sursa foto: unsplash.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *