Spațiul dintre noi

Copiii noștri cresc în spațiul dintre noi, părinții

Cresc avându-ne drept repere fundamentale. Noi suntem stâlpii pe care se sprijină lumea lor, suntem temelia. Dacă spațiul acesta dintre noi este curat, este primitor, este îmbibat cu iubirea dintre noi, copiii cresc și se deschid precum o floare în lumina soarelui. Însă dacă spațiul este poluat cu fricile noastre sau cu tensiunile dintre noi… imaginează-ți ce este în sufletul lor.

De noi depinde să îngrijim acest spațiu, care este de fapt relația de cuplu. Atunci când ea există. Iar dacă suntem separați, dacă fiecare a pornit pe o altă cale, este de asemenea necesar să ne îngrijim de acest spațiu, care nu dispare o dată cu distanța dintre noi. Între mama și tata va exista întotdeauna un schimb de energie, de gânduri, de emoție, care însoțește copilul în a sa creștere.

Venirea pe lume a unui copil schimbă totul

Ar fi minunat să ne putem pregăti pentru a întâmpina ființa care vine la noi încă dinainte de momentul concepției, dacă este posibil. Iar cea mai bună pregătire este de a aduce în lumina conștienței toate emoțiile și toate credințele despre a avea un copil, despre sarcină, naștere și apoi despre creșterea și educația sa. Împreună, bărbatul și femeia care devenim părinți. Nu este suficient ca doar mama să facă această investigație interioară. Tatăl are nevoie să fie acolo și, așa cum am spus-o de nenumărate ori, o face pentru el, nu pentru mamă, nu pentru viitorul copil.

În momentul în care apare în viața noastră o ființă, iar acesta este un adevărat miracol, în acel moment se naște în noi rolul de părinte. Părintele care devenim însă nu este tabula rasa, ci își are rădăcinile în stilul de parenting al părinților noștri. Am preluat de la ei convingeri, idei – cam tot ce credeau că are nevoie un copil, felul în care înțelegeau ei sarcina și nașterea – fricile lor, precauțiile lor, precum și tot stresul de a ne conforma normelor sociale în materie de parenting. Pornim în noua noastră viață cu un bagaj de instrumente despre care aflăm din cărți sau de la alții, poate la fel de nepregătiți.

Nu este târziu nici dacă copiii noștri sunt mari să reflectăm asupra unor factori extraordinar de semnificativi, care ne influențează în rolul de părinte. Tați și mame!

Un moment de reflecție

Dacă nu ai făcut niciodată acest lucru, poți începe chiar acum să aduni informații despre cum a decurs nașterea ta, cum erau părinții tăi la momentul concepției, cum arăta relația dintre ei, care au fost evenimentele importante ce au survenit cât ai stat în pântecul mamei tale. Reflectează asupra primilor doi, trei ani din viața ta, poate cei mai importanți ani în modelarea personalității tale și implicit fundamentul a tot ceea ce ai trăit de-a lungul întregii vieți.

Toate aceste informații se găsesc în corp, fiecare moment bun din trecutul tău se regăsește încifrat în adâncul celulelor tale. Dar și momentele mai puțin confortabile, stresante, tensionate. Pare atât de improbabil, dar știința a descoperit dovezi clare că o ceartă între părinții tăi în timp ce tu erai în burta mamei, o emoție puternică a mamei, un eveniment traumatic… te-au afectat în moduri radicale.

Corpurile noastre păstrează amintiri

Amintiri de care însă ne ferim pentru că sunt amintiri dureroase. Pe de altă parte corpul nostru poartă în el acel instinct de care poate ai auzit și poate că l-ai și simțit, acea forță irațională care poate muta munții din loc. Acea voce care ne șoptește fără cuvinte ce este mai bine pentru noi și pentru copiii noștri, fie că suntem bărbați, fie că suntem femei. Pur și simplu știm ce este de făcut, pur și simplu acționăm. Iar acest mod intuitiv de a fi părinți este mai valoros decât o mie de metode de parenting despre care am citit prin cărți. Acest mod ne racordează direct la copiii noștri, ne pune în contact cu trăirile lor, și în același timp ne învață despre… noi înșine.

Instinctul este irațional, vine din corp, de aceea avem nevoie să aprofundăm mai întâi legătura noastră cu corpurile noastre. Dacă pentru femei acest lucru este mai ușor, vine natural, pentru noi bărbații pare improbabil. Auzi vorbind peste tot despre instinctul matern, nimeni nu povestește nimic despre instinctul unui tată.

Mesajul meu este pentru tine, bărbatul care te pregătești să devii tată, pentru tine cel care îți dorești un copil și poate îți este teamă de această responsabilitate, poate nu știi dacă ești pregătit, pentru tine cel care ești proaspăt părinte, dar și pentru tine bărbatul care ai copii mai mari, poate chiar adolescenți. Există în noi, de asemenea, un instinct patern și o intuiție care ne poate ghida către a construi o relație frumoasă cu copiii noștri. Avem în sângele nostru toate premisele pentru a deveni părinții care ne dorim să fim, deschiși și luminoși, sursă de inspirație în viață pentru copiii noștri. Indiferent de vârsta acestora, relația dintre noi și copiii noștri este vie, în continuă metamorfoză. Și poate fi reîmprospătată de fiecare dată când simțim că am pierdut conexiunea cu ei.

Împreună e mai simplu

Îmi doresc să pornim o comunitate de în care, în primul rând suntem împreună, ne susținem, împărtășim experiența noastră. O comunitate în care nu ne ferim de adevăr și de provocări, o comunitate în care putem învăța unii de la alții, ne putem vindeca împreună, putem dobândi înțelegeri mai adânci în ceea privește relația de cuplu și relația cu copiii noștri. Iar asta este posibil deoarece totul pleacă de la noi înșine, orice schimbare pornește de la noi.

Relația de cuplu, felul în care ne raportăm la femeia din viața noastră, care este (sau va fi) și mamă, atenția pe care o acordăm spațiului dintre noi, totul pleacă de la noi înșine, de la stările noastre, de la cum suntem și ce ne dorim pentru noi mai întâi. De la cum vrem să arate viața noastră. Împreună putem mai ușor să cernem grâul de neghină, putem mai ușor discerne care este adevărul nostru lăuntric și vedea cu claritate ce ne aparține și ce ne este, de fapt, străin.

Închei acest articol cu o invitație, o invitație la Fatherhood! Comunitatea pe care mi-o doresc să o construim împreună. Prima noastră întâlnire este în 27 februarie, în București. Pentru detalii intră aici.

Bogdan

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *