Educația sexuală

Educația sexuală începută de timpuriu* este aur pentru viitorul copiilor noștri. Însă o educație venită dintr-un spațiu curat.

Un spațiu golit de tabuuri, resentimente, zone oarbe. Un spațiu din interiorul nostru care este dezgolit de frică, rușine, vinovăție. Un spațiu liber.

Încrederea în sine, relații stabile și sănătoase, deschiderea, bucuria de a trăi… sunt doar câteva dintre darurile unei astfel de educații. Pentru copiii noștri, dar și pentru noi!

Pentru foarte mulți dintre noi acest subiect este dificil de abordat. Atârnă greu. De aceea este nevoie să privim mai întâi în interiorul nostru, cu sinceritate și deschidere, pentru a face curățenie. Pentru a putea zâmbi relaxați când vom primi întrebări despre sex. Și a răspunde degajați.

Da, educația sexuală începută de timpuriu este aur pentru viitorul copiilor noștri. Dar despre ce este educația sexuală mai exact?

Este despre capacitatea de a seta limite, despre a spune nu. Este despre naturalețe și, mai mult decât orice, este despre iubire. Despre deschidere și încredere.

Timpuriu înseamnă chiar de foarte mici. Educația sexuală începe cu respectul pentru spațiul personal al copilului. Începe cu atenția la nevoile sale de intimitate, la spațiul său personal.

Este în primul rând o chestiune de respect. Dacă există intruziune din partea noastră, a părinților, bine intenționată desigur, de exemplu pentru a ajuta copilul, intruziunea este înțeleasă de acesta drept normală și în raport cu alte persoane apropiate (viitori parteneri, rude, prieteni).

De ce este important să fii primul care îi vorbește copilului tău despre sex? Pentru că ești singura sursă de încredere, matură, responsabilă.

Școala nu este capabilă să ofere educație sexuală copiilor noștri datorită obtuzității dascălilor, dar și datorită unor părinți (și nu puțini) care se opun.

O altă sursă de informare ar fi anturajul, prietenii. Însă aici sexualitatea este ilustrată într-un mod idealizat sau uneori chiar grotesc, care nu are legătură cu realitatea.

Mai devreme sau mai târziu, în (pre)adolescență, copilul tău va simți dorință sexuală. Pentru că este un lucru natural. Cu cât amâni mai mult momentul să începi educația sexuală*, cu atât cresc șansele ca mesajul tău să nu-și mai găsească ținta.

Zâmbește cu relaxare și abordează din timp acest subiect!

* Să începi de timpuriu educația sexuală nu înseamnă că îți încurajezi copilul să-și înceapă viața sexuală timpuriu. Din contră, toate studiile arată că acei copii care au fost informați din timp despre sexualitate, și-au început viața sexuală atunci când au căpătat un anumit grad de maturitate. Când s-au simțit pregătiți.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *