Plictiseala apare în viața noastră pentru că știm totul despre „realitatea” din jurul nostru. Misterul a dispărut, percepția noastră s-a aplatizat. Totul este cunoscut, clasificat, ierarhizat, controlabil.
Când eram mici de tot și percepția era proaspătă nu ne plictiseam niciodată. Nu doar pentru că totul era nou, ci datorită faptului că nu gândeam încă nimic despre ceea ce percepeam. Despre ceea ce făceam, dacă era bine sau rău, dacă mama era de acord, dacă se supăra tata…
Pe măsură ce am acumulat „cunoaștere” nu am mai privit lumea cu aceeași ochi. Copacii, animalele, sunetele naturale și-au pierdut magia. Știm mult mai multe despre o vulpe spre exemplu din cărți decât din întâlnirea și conexiunea cu un astfel de animal.
Amintirea acelor primi ani de viață nu s-a pierdut însă. Este în noi. Și căutăm să retrăim acele clipe de frumoasă deschidere iar și iar și iar. Încercăm din răsputeri să alungăm vălul plictiselii, care este creația gândirii ce dorește să cunoască totul despre tot.
Chiar nu avem nevoie să știm totul. Nu avem nevoie de senzații tari, sporturi extreme, de substanțe pentru a retrăi magia. Nu avem nevoie să facem nimic, nici cel mai mic efort. Pentru că magia ne înconjoară, oriunde am fi.
Magia este chiar aici, în acest loc, în acest moment. Poate fi trăită în starea de prezență, atunci când ne ancorăm în sentimentul de a fi. Nu avem nevoie de nimic altceva, căci acest moment, exact așa cum este, conține în sine tot ce avem nevoie pentru a retrăi magia.
Gândirea creează plictiseală. Plictiseala este o formă incipientă de nefericire. Încet, dar sigur, din plictiseală ajungem să trăim lipsa de sens. Nefericirea supremă. Iar apoi, apoi… redescoperim natura magică a realității.
Însă nu este nevoie să trecem prin pliciseală, nefericire, lipsă de sens pentru a trăi magia.
Copiii au nevoie să cunoască plictiseala, este o eroare pe care o facem noi părinții aceea de a le umple timpul cu tot felul de activități sau obiecte. Plictiseala este bună în cazul copiilor căci le stimulează creeativitatea, îi obligă să facă ceva pentru a ieși din plictiseală. Și este important să găsească singuri calea.
Photo by Thomas Park on Unsplash