În drumul nostru spre viața și corpul nostru de acum poposim și străbatem întreaga experiență a pântecului matern.
Dincolo de poetic, la propriu.
În perioada intrauterină auzim și suntem imersați în toate poveștile pântecului matern. Sunt acolo împreună cu noi, ca amintiri ce vorbesc prezentului, scrijelite precum și-au scrijelit cei ce au fost poveștile pe pereții peșterilor.
Venim spre viață străbătând poveștile despre bucurie, plăcere, iubire. Atât cât au fost.
Dar și pe cele despre abuz, despre compromis, despre supraviețuire, despre marile pierderi ale pântecului mamei noastre materne.
Sunt acolo și poveștile copiilor care au gustat pântecul mamei înaintea noastră, chiar și doar pentru câteva clipe.
Relația cu mama noastră continuă, nu începe la nașterea noastră în acest trup. Ea a început dinaintea concepției noastre. Suntem un început, dar nu suntem începutul în marele continuum al pântecului matern și al vieții.
Astfel, tot ce a fost trăit înaintea noastră de pântecul matern nu ne este străin. Ne poate amprenta și influența în feluri pe care le resimțim în viața noastră de acum ca provocări fizice, emoționale, mentale. Ca frici iraționale, ca tipare în care ne tot învârtim, ca schimbări pe care le vrem dar cu greu – sau deloc – reușim să le înrădăcinăm în viețile noastre.
Ori ca vise ale nopților noastre care tot vin spre noi, vorbindu-ne în simboluri a căror semnificație ne tot scapă.
***
Semnele din naștere ale unui copil pot fi și un mod în care el ne spune:
Te-am auzit, mamă!
O femeie care a participat la prima serie din Pântecul Meu, Pântecul Lumii a pus așa de plin de frumusețe în cuvinte o trăire despre care doar ea știa.
A spus că, de când se știe, de fiecare dată când vedea o stea căzătoare își punea, mereu și mereu, aceeași dorință, aceea de a avea un copil. Și că primul ei copil s-a născut având pe corp un semn în formă de… STEA.
Comunicăm cu copiii noștri încă dinainte de concepție. Relația noastră cu ei nu începe, ci continuă la nașterea lor. Acesta este un adevăr ușor accesibil unei percepții extinse.
Photo by Pawel Czerwinski on Unsplash