Cum să ne motivăm copiii?

Este o întrebare capcană. Adevărata întrebare ar fi: De ce am avea nevoie să ne motivăm copiii? De ce să-i convingem că au nevoie de ceva, să întreprindă ceva, să fie cineva? Doar atunci când vrem să-i manipulăm să facă ceea ce nu le place este nevoie să-i motivăm. Să învețe ceva, să se supună, să fie ascultători…

Spre deosebire de mulți adulți, copiii nu au nevoie de motivație. Ei fac ceea ce le place să facă. Punct. Dacă ceva nu merită atenția lor, ei știu asta. Se feresc în mod natural de ceea ce îi atrage, sunt mai sensibili la semnalele ce vin în permanență către noi toți. Simt realitatea, sunt mai deschiși.

Cu timpul învață, de la adulți, că “în viață nu faci doar ce îți place”. O convingere pe care o avem cu toții, părinții noștri au repetat-o de nenumărate ori. La fel profesorii, educatorii, mentorii noștri.

Însă cât adevăr este în asta? Oare nu cumva am moștenit această idee de la cei dinaintea noastră și nicioadată nu am testat-o? Nu am verificat-o în practică, să vedem dacă (mai) este adevărată.

Eu cred cu tărie că atunci când faci ceea ce îți place, viața are o savoare deosebită, o simți plină de sens. Copiii cunosc acest adevăr în mod instinctiv și acționează în consecință.

Însă ei, copiii sunt dispuși să se lase pe sine, să se deconecteze de adevărul personal, de propria autenticitate, pentru a-și salva părinții. Ar face orice pentru ca ei, părinții, să fie bine, să se înțeleagă, să rămână împreună. Și chiar fac… tot ce pot.

Desigur că nu depinde de ei. Armonia în relația dintre părinți nu poate fi forțată de nimeni. Dar ei nu știu asta. Iar îndepărtarea de adevărul lăuntric personal vine cu suferință, care rămâne acolo pentru toată viața. Și de aici apare și idea de motivație.

Poate că cel mai important lucru pe care îl putem face pentru copiii noștri, înainte de toate, este să ne iubim. Pe noi înșine mai întâi, iar apoi să ne iubim ca bărbat și femeie. Înainte de a îmbrăca hainele rolurilor de tată și mamă, să fim iubiți.

Și doar în această iubire în care se scaldă copiii noștri, doar aici pot ei descoperi o lume eliberată de conflict.

sursa foto: https://www.freepik.com/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *