Cine suntem
Claudia Constantin
Sunt curioasă și de-a pururi fascinată de universul interior, ce depășește cu mult granițele personale și biografice, conținând experiențele transformatoare ale perioadei intrauterine și ale nașterii, ale trecutului transgenerațional, ale inconștientului colectiv. De ani buni, explorez cu toate simțurile dimensiunile lăuntrice din care îmi nasc gândurile, emoțiile, stările, acțiunile, relațiile, viziunea, spiritualitatea. Adică întreaga realitate pe care o experimentez. Ceea ce m-a condus, la momentul cel mai potrivit, către formarea mea ca terapeut transpersonal – timp de 4 ani am fost și Director al Asociației de Terapii Transpersonale – și ghid în procese de schimbare.
Anii de apartenență și de lucru susținut într-o comunitate de femei decise să-și transforme și să își trăiască viața exact așa cum au visat dintotdeauna, mi-au deschis calea către mai multă Conștiență, Maturitate, Autenticitate, Armonie, Sănătate, Frumusețe și Bucurie în viața mea de femeie. M-au învățat să îmi redescopăr rădăcinile, să îmi întrupez cu înțelepciune puterea feminină și m-au pregătit cu blândețe pentru sarcină, naștere și rolul de Mamă.
Simțind și înțelegând că felul în care ne naștem are implicații profunde asupra restului vieții noastre, am decis împreună cu iubitul și partenerul meu, să ne aducem fetița pe lume complet nemedicalizat, în intimitatea casei noastre, unde am întâmpinat-o cu blândețe, iubire și respect, scăldați în lumina lumânărilor și a zilei, în muzică sacră și însoțiți de oameni dragi.
Experiența nașterii fetiței noastre Sofia Tara mi-a deschis porți lăuntrice nebănuite. Mi-a dat curajul să privesc, și mai adânc, în propriile-mi profunzimi. M-a ajutat să dizolv frici și credințe limitative, a condus relația noastră de cuplu pe un alt nivel de conștiență, încredere și iubire, m-a pus în contact direct cu intuiția, viziunea și cu fabuloasa mea putere creatoare. Noua mea identitate de mamă mă îmbogățește și mă expansionează, căci Femeie și Mamă nu sunt cadre fixe, ci continue procese de devenire.
Semnificativă și esențială în propriul meu proces psihologic prin care continuu să devin mamă este descoperirea și conexiunea profundă cu cartea Ceea ce nimeni nu îți spune – Un ghid al emoțiilor de la sarcină la maternitate, scrisă de Dr. Alexandra Sacks & Dr. Catherine Birndorf. Deși aflată la acel moment în proces de tipărire în SUA, deci încă nenăscută în vreo formă palpabilă, am avut curajul să o propun spre publicare în limba română (prima limbă în care a fost tradusă) și să o și semnez în calitate de redactor.
Avem, și eu și Bogdan Grigoraș – partenerul meu și tatăl fetiței noastre – ani buni de practică personală în lucrul cu instrumentele de explorare a dimensiunilor lăuntrice și de rafinare a Conștienței. Avem formare ca terapeuți transpersonali & coach, ca facilitatori de Respirație Holotropică & alte forme de artă a respirației și a Prezenței care, toate și fiecare în parte, pot fi utilizate în viața de zi cu zi, drept instrumente de vindecare, dezvoltare personală și transformare spirituală.
Împreună, am creat Proiectul Parenting Conștient, pentru noi și toți aceia care simt că un părinte conștient este acela care se vede pe sine, nu pe copilul său, drept sursa provocărilor care apar în relația părinte-copil. Și care își asumă responsabilitatea pentru crearea și gestionarea acestora. Și pentru propria dezvoltare și transformare. Am decis să ne folosim toate cunoștințele teoretice, întreaga noastră experiență practică dobândită lucrând direct cu părinți și copii (în workshop-uri, ateliere, tabere și retreat-uri dedicate relației părinte-copil), precum și propria experință de părinți în direcția de Parenting Conștient.
Cred că echilibrul sănătos dintre a dărui și a primi, în absolut toate relațiile și creațiile noastre, ne reconectează cu puterea personală.
Cred în curajul și puterea de a da drumul la tot ceea ce ne împiedică să fim oamenii și părinții care ne dorim să fim.
Cred în puterea Comunității, a valorilor comune, a lui Împreună.
Cred că în parenting, noi, părinții, suntem Sursa creatoare și modelatoare.
Cred în Parenting-ul Conștient. Singurul Parenting care descătușează, în noi și copiii noștri deopotrivă, superputerile inimilor noastre.
Bogdan Grigoraș
M-am născut în România, în 1978, într-un moment în care societatea era așa cum era. Nu se vorbea aproape deloc despre nevoile unui copil, iar despre nevoile unui părinte nici atât. Mi-am petrecut o bună parte din copilărie în acei ultimi ani ai comunismului și primii ani de libertate, ani tulburi însă, marcați de confuzie socială. Vorbesc despre aceste lucruri deoarece este un fapt demonstrat științific că primii ani din viața unui om își pun amprenta pe întreaga sa viață.
Între timp am devenit coach și terapeut transpersonal, am devenit tată în două rânduri și, de asemenea, cred cu toată inima în puterea transformatoare a relației de cuplu. Mă simt împlinit, simt că am ajuns într-un punct în care viața mea nu mai este doar despre mine, simt că ceea ce am de împărtășit cu lumea poate contribui la transformarea fiecăruia.
Am avut nevoie de ani buni pentru a ajunge aici, ani în care am lucrat în primul rând cu mine. Nu cred că un terapeut se poate naște peste noapte. Am cunoscut câțiva oameni care după câteva cărți citite sau câteva cursuri de formare practică această meserie. Poate că în cazul lor funcționează, însă la mine nu a funcționat. Am fost pus în nenumărate ocazii față în față cu fricile mele, cu propriile mele convingeri limitative, cu barierele pe care mi le pun singur în cale și am vrut să le înțeleg și să le depășesc.
Am urmat Școala Maestrului Interior – Călătoria Inimii, pe care am terminat-o în 2013. Cred că această Școală, care pe vremea aceea dura fix doi ani, este una dintre cele mai transformatoare experiențe de viață. Seamănă foarte mult cu vechile Școli ale Misterelor, în care puteai să-ți pierzi viața dacă nu erai pregătit să treci toate încercările. Într-un fel am murit și am renăscut de nenumărate ori, căci ceea ce moare este doar masca, fațada, falsitatea, ceea ce pretind că sunt, și nu adevărul despre mine.
Însă cea mai transformatoare experiență de viață a fost atunci când am devenit tată pentru a doua oară. Am fost prezent activ la nașterea Sofiei, eveniment pe care l-am pregătit cu mare atenție și deschidere, iar ceea ce mi-a adus mie ca bărbat această experiență este greu de pus în cuvinte. M-a transformat iremediabil, mi-a adus nenumărate înțelesuri, mi-a conferit o misiune nouă: să ofer aceste cunoștințe tuturor bărbaților și cuplurilor care se pregătesc să aibă un copil sau care sunt deja părinți. Nu există limită de vârstă pentru a păși pe calea Parentingului Conștient.
Acum, în anul 2019, când scriu aceste rânduri, se vorbește foarte mult despre parenting, despre nevoile unui copil, însă foarte multă informație este superficială sau are la bază o sursă ce urmărește interese comerciale. În plus de asta, despre nevoile părinților, despre ce se petrece acolo în forul nostru interior în aceste momente, nu se spune nimic. Nu există informație și nici consiliere despre cum să navigăm în lumea noastră interioară în momente dificile, când simțim că este atât de greu… Când explodăm, iar o voce din adâncuri ne ceartă răstit că nu este ok să ne înfuriem, iar apoi ne simțim vinovați. Când ne spunem că nu suntem părinți responsabili sau buni, că nu dăm totul pentru copilul nostru. Când ne lăsăm manipulați de cei care „știu mai bine”, de familie sau prieteni bine intenționați de altfel, dar care au moștenit la rândul lor propriile limitări… Ce facem atunci și în multe alte situații când ne vine să ne ridicăm în picioare și să dispărem din viața noastră?
Mă preocupă toate aceste întrebări. M-a interesat dintotdeauna să aflu ce ne împiedică să trăim o viață liniștită, plină de bucurie. Se pare că indiferent de condițiile exterioare, de situația materială, de susținerea celor dragi, există ceva ce se pune de-a curmezișul între noi și fericirea noastră. Mai ales când se naște un copil.
Am explorat nenumărate situații de viață în Workshopurile pe care le-am condus, și am creat un instrument simplu prin care putem să ne creăm o viață precum ne-o dorim, luminoasă și bucuroasă. Acest instrument are la bază o practică a prezenței, care este fundamentul workshopurilor de Parenting Conștient și al programului Every Day Parenting.
Spre deosebire de orice altă abordare de Parenting, îmi doresc ca Parentingul Conștient să schimbe ceva fundamental în psihologia bărbaților și femeilor care sunt sau devin părinți: conștientizarea majoră că Parentingul Conștient nu este despre cum să crești un copil, ci în primul rând este despre părinte! Transformă-te mai întâi tu ca părinte și vei vedea reflectată această transformare pe chipul copilului tău.